EcOman Centrum, Muscat, Oman.

De Oliemaatschappij PDO, Petroleum Development Oman, is opgericht door Shell.

Het was en is de gewoonte om iedere 5 jaar iets bijzonders te doen voor het land.

Men noemde dit  “A gift to the Nation”. Onder deze vlag zijn al een 2 tal Musea gebouwd, een Planetarium en een Bibliotheek.

Op het terrein waar al aanwezig waren de 2 musea en het planetarium wilde men een Educatief museum bouwen met als thema Ecologie. 

Uit dit idee ontstond een ontwerpgroep met NorthernLight en Bruns.

AllDesign zou het gebouw ontwerpen en inpassen in de omgeving.

Op basis van het concept ontwerp voor de inrichting is een gebouw tot stand gekomen waar de bezoeker doorheen wandelt over 2 verdiepingen en alle aspecten van Ecologie ontmoet. 

Het gebouw kreeg de naam “EcOman Centrum”. 

Direct na de opening ontving het EcOman centrum de “Green Award” van de Overheid

Concept van gebouw en omgeving
Concept van gebouw en omgeving

Het gebouw is zo ontworpen dat een gemeenschappelijke toegang ontstaat van het EcOman centrum en de andere aanwezige musea. Er blijft ook voldoende ruimte op het terrein om nieuwe musea toe te voegen.

Het plein naar de ingang.
Het plein naar de ingang.

Een beeld van het plein voor het EcOman centrum. De fundering is gemaakt voor een later te bouwen Museum winkel.

1.2. EcOman centrum vanaf de weg
1.2. EcOman centrum vanaf de weg

Vanaf de weg is het EcOman centrum goed te zien. Ook nadat eventuele uitbreidingen zijn gemaakt.

Ingang EcOman.
Ingang EcOman.

De entree naar de bestaande musea is verbouwd en aangepast. Via een trap is er toegang naar 3 musea en het conferentie centrum.

Model Entree en Doorgang.
Model Entree en Doorgang.

Het model van het gebouw laat duidelijk de hoofdingang zien en de onderdoorgang naar het Planetarium.

Model Routing Ingang.
Model Routing Ingang.

Als men het EcOman centrum binnenkomt heeft met direct een volledig overzicht over de expositie ruimten. De Power Tower speelt een dominante rol.

Model  Routing begane grond.
Model Routing begane grond.

Bezoekers lopen rond de Power Tower en gaan via een trap naar de begane grond. Daar is de geschiedenis te zien van de Ecologie en het Ecohuis met al zijn facetten.

Model  Routing, naar uitgang.
Model Routing, naar uitgang.

Van uit het Ecohuis gaat men via het educatie centrum naar de uitgang.

6. De eerste blik door het EcOman.
6. De eerste blik door het EcOman.

Bij binnenkomst in hert Museum heeft men een overzicht door de hele expositie. De Power Tower neemt een dominante plaats in.

De Power Tower
De Power Tower

Langs de vide heeft met een overzicht van de activiteiten rond de Power Tower.