top of page

“For a New World”

Een film over de geschiedenis en het heden van de stad Kemerovo in Siberië, Russische Federatie.

In 1921 werd een overéénkomst getekend tussen Lenin en vertegenwoordigers uit Amerika en Nederland die voorzag in het rekruteren van buitenlandse arbeiders om te helpen bij de opbouw van de industrie in het nieuwe Communistische Rusland.

Pas na de 2e wereldoorlog ontstond er enige belangstelling voor de geschiedenis van dit Communistische initiatief en de relaties die er zijn geweest tussen de driehoek Rusland – Nederland – Amerika.

 

Met deze film wordt de geschiedenis van de Autonome Industriële Kolonie AIK “Kuzbas” nog een keer verteld. Tevens worden alle gebeurtenissen uit de jaren 1921 – 1927 gekoppeld aan de huidige tijd en hoe bewoners van de regio Kemerovo in Midden Siberië, nu denken over de idealistische opvattingen van de toenmalige kolonisten. Bestaat er nu nog zo’n gedrevenheid om de maatschappij opnieuw vorm te geven?

 

In een totaal veranderde Russische samenleving, waar democratische spelregels steeds meer bepalend worden, is daar ook nog iets overgebleven van het enthousiasme van die periode van de Autonome Industriële Kolonie AIK, 1921 - 1927.

bottom of page